keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Yhteisöteatteria ja matkavalmisteluja

Tervehdys Perusta! Ensimmäinen kuukausi on vierähtänyt kymmenen miljoonan asukkaan kaupungissa, Limassa. Pikkuhiljaa olen oppinut puikkelehtimaan Liman hullussa liikenteessä ja espanjakin taipuu jo paremmin kun ensimmäisinä päivinä. Tulin tänne Perun pääkaupunkiin puoleksi vuodeksi työskentelemään Kepan Etvo-vapaaehtoisena perulaisessa Puckllay-järjestössä. Etvo on, tai oli, Kepan vapaaehtoisohjelma, joka koordinoi vapaaehtoistyöpaikkoja Etelän maihin vuosina 1995-2015. Pääsin mukaan viimeisellä kierroksella, sillä ikävä kyllä Etvo-ohjelma on nyt lakkautettu hallituksen kehitysyhteistyöleikkausten myötä.

Työskentelen Kepan jäsenjärjestön, Suomen Tinkun perulaisessa ystävyysjärjestö Puckllayssa. Puckllay järjestää esittävien taiteiden opetusta Liman laitakaupungilla Lomas de Carabayllon yhteisössä. Lomas de Carabayllo sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Liman keskustasta pohjoiseen kuivalla aavikolla ja sitä asuttavat lähinnä muualta Perusta Limaan muuttaneet siirtolaiset ja heidän jälkeläisensä. Yli puolet Lomas de Carabayllon noin 60 000 asukkaasta on lapsia ja nuoria. Alue on erittäin köyhää ja ongelmia on paljon, esimerkiksi puuttuva viemäröinti ja jatkuva pula toimeentulosta ja vedestä. Näitä Lomas de Carabayllon kaltaisia, Liman laitakaupungille rakennettuja yhteisöjä kutsutaan nimellä "pueblo jóven". Viime vuosikymmeninä maan sisäiset levottomuudet ovat ajaneet ihmisiä pois kotipaikkakunniltaan Perun maaseudulta ja synnyttäneet muuttovirtauksia pääkaupunkiin.

Lomas de Carabayllo sijaitsee kuivalla aavikolla Liman pohjoisosassa.




Vuoret ympäröivät Limaa
Lomas de Carabayllo vilisee mototakseja, kissoja ja koiria

Puckllay on opettanut Lomas de Carabayllon lapsille ja nuorille muun muassa musiikkia, teatteria, tanssia ja sirkusta jo 12 vuoden ajan. Puckllay-nimi on ketšuaa ja tarkoittaa leikkiä. Leikkiin kutsuminen onkin opetuksen lähtökohta. Yhteisössä on koulu, mutta Perussa koulujen taideopetuksen taso on alhainen tai sitä välttämättä ole lainkaan. Myös työssäkäyminen verottaa monien lasten koulunkäyntiä. Jotkut oppilaat ovat olleet Puckllayn toiminnassa mukana alusta saakka ja jatkaneet opintojaan ammatiksi asti.

Limassa talvi on nyt kääntynyt kevääseen. Tänä vuonna Puckllayn opetus käynnistyy kunnolla vasta joulukuussa, kun Perussa alkavat koulujen kesälomat. Työskentelen pääasiassa Puckllayn toiminnanjohtaja Anabelín apurina hallinnon ja tuotannon parissa. Asun myös hänen perheensä luona Liman keskustassa. Olemme käyneet Lomas de Carabayllossa pari kertaa viikossa ja muun ajan työskennelleet keskustasta käsin. Matkaa Lomas de Carabaylloon on vain 45 kilometriä, mutta liikenteestä johtuen tähän lyhyeen matkaan saattaa vierähtää parikin tuntia per suunta.

Puckllaylla on koulu, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 2009. Ensimmäisenä rakennettiin kaikkein tärkein eli lava. Toistaiseksi koulun rakennustyöt ovat kesken rahoituksen puuttumisen takia.
Koulu valmiina näytökseen.



Puckllayn koulussa on pieni kirjasto sekä työtila kuvataiteita varten.
Puckllayn maalaama muraali Lomas de Carabayllossa: "Los niños y las niñas tenemos derecho al arte y cultura", suomennettuna "Meillä lapsilla on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin".
Osa Puckllayn oppilaista on päässyt jatkamaan opintojaan ammatiksi asti, esimerkiksi Joselyn, joka opiskelee modernia tanssia Liman katolisessa yliopistossa.

Lokakuun ajan Puckllayn toiminta on keskittynyt koulun vanhimpien oppilaiden teatteritreeneihin ja kuun lopussa koittavan Brasilian matkan suunnitteluun. Puckllaylla on Mundo-niminen yhteistyöprojekti brasilialaisen Pe nou chau -järjestön kanssa, joka järjestää taideopetusta lapsille Recifen kaupungin kaduilla Brasiliassa. Järjestö toimii hyvin samoilla periaatteilla kuin Puckllay.  Mundo-projektille myönnettiin IberCultura Viva-palkinto, joka kattaa suurimman osan matkakustannuksista, joten lokakuun lopussa lähdemme koulun henkilökunnan ja seitsemän nuoren kanssa vierailulle Pe nou chaun luokse. Recifessä Puckllayn oppilaat pääsevät opiskelemaan paikallisten opettajien johdolla ja Puckllayn opettajat järjestävät vastavuoroisesti työpajoja Pe nou chaun lapsille. Lisäksi Puckllayn nuoret tulevat esittämään poikkitaiteellisen Caminos-teatteriesityksen paikallisilla teatterifestivaaleilla ja Pe nou chaun yhteisössä.

Caminos on musiikkia, tanssia ja teatteria yhdistävä esitys, joka kertoo siirtolaisuudesta ja Lomas de Carabayllon historiasta. Esityksessä jokainen oppilas kertoo vanhempiensa tarinan siitä, miten nämä ovat päätyneet Lomas de Carabaylloon. Ensimmäisen kerran Caminosta esitettiin vuonna 2013 ja nyt esitys viedään myös Brasiliaan. Ennen matkaa nuoret ovat treenanneet esitystä ahkerasti ja varojen keräämiseksi myös esittäneet sen kaksi kertaa, ensin Liman keskustassa sijaitsevassa AAA-teatterissa ja nyt sunnuntaina Lomas de Carbayllon yhteisössä. Ainakin tähän katsojaan nuorten taidot ja esiintyminen isolla teatterin lavalla tekivät todella suuren vaikutuksen ja esitys Lomas de Carbayllossa puolestaan nostatti tunteita pintaan niin henkilökunnassa kuin vanhemmissakin, joista monet näkivät lastensa esityksen ensimmäistä kertaa.

Myöhäisillan teatteritreenit.
 AAA-teatteri Liman keskustassa. Täällä nuoret esittivät Caminos-esityksen.

Esitys käynnissä.







Seuraavaksi esitys Lomas de Carabayllossa
Markkinointikuulutukset yhteisöradiossa tepsivät ja yleisöä saapui paikalle sankoin joukoin
Musiikki on olennainen osa Caminos-esitystä

Lavalla ei olla yksin vaan yhdessä
Näihin kuviin ja tunnelmiin tiivistyy ensimmäinen kuukauteni Etvo-vapaaehtoisena. Peru on vastakohtaisuuksien maa ja myös Limassa elämä keskustassa ja kaupungin laitamilla poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä. Kaupunki on kova, mutta sitäkin lämpimämmät ihmiset ovat saaneet arjen tuntumaan kotoisalta alusta asti. Seuraavaksi vuorossa ovat Brasilian kadut, jossa myös nuorten esitys saa täysin uudet puitteet!

Yksi kämppiksistäni Limassa! Kolmen kuukauden ikäinen Taís-kissa, joka otettiin huostaan Liman keskustassa sijaitsevasta puistosta.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti